Kvalita pitné vody a život v jezerech jsou v ohrožení. V důsledku globálního oteplování podle vědců ztrácí kyslík, kvůli čemuž mohou v následujících desetiletích začít vymírat některé druhy ryb. Sladkovodní jezera v mírných klimatických podmínkách, jako je Česká republika, dokonce ztrácejí kyslík třikrát až devětkrát rychleji než oceány, jak uvádí studie nedávno zveřejněná v prestižním časopise Nature. Koncentrace kyslíku v těchto jezerech klesly od roku 1980 v průměru až o pětinu v hlubších vrstvách a o šest procent u hladiny.

Na mezinárodní studii se podílel také hydrobiolog Josef Hejzlar z Biologického centra Akademie věd ČR, který hodnotil data z českých jezer a nádrží. Ztráty kyslíku v českých jezerech jsou podle něj ještě výraznější než v jiných částech světa. Podle Hejzlara ale existuje způsob, jak kyslík ve vodě udržet. „Musíme méně znečišťovat vodní toky a vodní nádrže. Potom v nich nebude tolik živin, které spouštějí procesy spotřebovávání kyslíku ve vodě,“ upozorňuje v rozhovoru pro HN.

HN: Jaký dopad má úbytek kyslíku v jezerech? Co to znamená?

Znamená to, že vodní ekosystémy jsou přetěžované. V mnoha jezerech se rozšiřují bezkyslíkaté zóny a tím v nich ubývá prostor pro organismy, které ke svému životu rozpuštěný kyslík potřebují. Mezi tyto organismy patří všechny vyšší organismy, například ryby, zooplankton, ale i další.

HN: Následkem jsou tedy i ty známé obrázky ryb lapajících po vzduchu u hladiny, což se stává hlavně v rybnících za letních měsíců?

Přesně tak. Tato situace nastává v produkčních (chovných) rybnících s vysokým obsahem živin, když je v létě delší dobu teplé počasí, ale pak se náhle ochladí a vítr rozmíchá bezkyslíkatou spodní vodu do dalších vrstev vody. Na odumřelé organické hmotě, jako jsou zbytky řas, vodních živočichů či rybí exkrementy, a produktech jejího částečného rozkladu začnou rychle růst bakterie. A když se rozkládá větší množství organické hmoty, bakterie jsou schopny kyslík v celém rybníků téměř vyčerpat. To pak může ohrozit celý vodní ekosystém včetně ryb.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 80 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.