Špatná strava je zodpovědná za velký podíl předčasných úmrtí, tedy těch, kterým by bylo možné zabránit. Je to dokonce mnohonásobně významnější faktor než nedostatek pohybu, a dokonce i kouření a alkohol,“ varuje nutriční epidemioložka Eliška Selinger. U Čechů jsou problém například uzeniny i moc soli. Jíme ale i podstatně méně ovoce a zeleniny, než je třeba.

„My víme, že označování potravin na přední straně obalu je velmi efektivní strategie nejenom v rámci vysoce průmyslově zpracovaných potravin, ale obecně podpory zdravé výživy. Bohužel Česká republika trochu propásla svou příležitost, kdy byla celoevropská diskuse o zavedení takzvaného nutriscore,“ říká nutriční epidemioložka Eliška Selinger k tomu, jak snadno by se mohli Češi vyznat, jakou stravou prospět svému zdraví.

Selinger varuje, jak velký podíl má strava na předčasných úmrtích, což dokládá i nedávná studie o vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, podle které se tyto potraviny pojí s více než třiceti škodlivými účinky na zdraví.

„Je ale rozdíl, jestli si koupím skutečně velmi levnou sušenku, která je v podstatě jen směsí naprosto neuvěřitelného množství cukru a levného tuku s trochou mouky, anebo jestli si seženu nějakou kvalitnější pochutinu třeba částečně z celozrnné mouky a menším množstvím cukru,“ popisuje expertka, že člověk si vždycky může v obchodě vybrat, co má rád, aniž by dlouhodobě poškozoval své zdraví. Musí při tom ovšem dbát na určitá pravidla.

Kolář: Dítě z obezity nevyroste, k pohybu pomůže „chemická závislost“. Jágr ji má

Nutriční terapeutka také vysvětluje, jak by měl vypadat takzvaný zdravý talíř. „Polovina tohoto talíře – skutečně základ – je ovoce a zelenina. Upozorňuji ale, že to neznamená salát, ale třeba i zeleninová omáčka, klidně i svíčková,“ vysvětluje Selinger. Větší čtvrtina talíře by pak měly být bílkoviny a následně příloha doplněná o zdravý tuk. 

A lze podle expertky říci, zda jsou vegetariáni a vegani zdravější? „Nedá. Zázračná strava zkrátka neexistuje a každý dietní systém má svoje výhody a nevýhody. Je to ale o tom, jak si pak člověk sestaví konkrétní jídelníček, aby výhody co nejvíc podpořil a naopak rizika minimalizoval,“ dodává odbornice.

Kolář: Dítě z obezity nevyroste, k pohybu pomůže „chemická závislost“. Jágr ji má