Slánka na stole je běžnou součástí stolování jak v českých restauracích, tak v domácnostech. Dosolujeme polévky, přílohy i maso. A to hodně. Podle České internistické společnosti zkonzumuje Čech průměrně 13,4 g soli denně (muži 15,6 g, ženy 11,2 g). V ostatních evropských zemích je to zhruba 10 g na osobu. Že Češi hodně solí, až takovou novinkou není. Zahraniční studie publikovaná koncem loňska v americkém odborném časopisu ale ukazuje v souvislosti se solí zajímavá data.

Zbývá vám ještě 90 % článku

Co se dočtete dál

  • O kolik se podle studie sníží tlak při nižším příjmu soli.
  • Jaké potraviny obsahují mnoho soli a Češi je mají rádi.
  • Čím je možné sůl nahradit.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.