Pokud nejsou hospody či bary striktně nekuřácké, má rozdělování na kuřácké a nekuřácké části jen malý nebo vůbec žádný účinek.
Ve stovce měření v šesti desítkách restaurací různé úrovně v Praze a Kolíně to zjistil student ekologie Tomáš Tesař z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
"Ten trik, kdy hospodští oddělí kuřácké a nekuřácké prostory přepážkou, nebo jsou to dvě propojené místnosti bez dveří, má skutečně jen malý efekt. Nekuřáci stejně dýchají více než 50 procent tabákového kouře z vedlejších prostor," říká sedmadvacetiletý Tesař, který obcházel restaurace s ukrytým měřicím přístrojem.
Výzkum pojal jako svou diplomovou práci, kterou v pondělí úspěšně obhájil.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.