Pětina Čechů se podle nedávno zveřejněného průzkumu Eurostatu stravuje rizikově – bez porce zeleniny nebo ovoce se denně obejde skoro polovina z nich.

„Žijeme v takzvaném obezitogenním prostředí. Kdy nabídka nutričně málo hodnotných, ale energeticky velmi bohatých vysoce průmyslově zpracovaných potravin, ať už jsou to různé sušenky, chipsy nebo slazené nápoje, je obrovská. V regálech supermarketů to úplně září,“ vysvětluje jeden ze zakladatelů Institutu moderní výživy Lukáš Roubík, podle kterého to Češi s jídlem moc neumí. Často jedí moc, a když drží dietu, zachází do zbytečných extrémů.

„Jsme extrémní. Široká veřejnost se stravuje nezřízeně a pak si ze zdravotních nebo estetických důvodů řekne: Chci s tím od 1. ledna něco udělat. Lidé začnou držet neudržitelný režim, předtím seděli na gauči nebo v kanceláři a najednou budou šestkrát týdně v posilovně a jíst jen salát,“ kritizuje Roubík přístup Čechů ke „zdravému životnímu stylu“, který by podle něj měl být postaven hlavně na udržitelnosti.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist