Prosecco je nejoblíbenějším šumivým vínem světa. Ročně ho vinařství z Benátska uvedou na světový trh více než 600 milionů lahví. Stejně jako u jiných vín i v případě prosecca platí, že pokud hledáte kvalitu, je potřeba vybírat. Nejvýše na pomyslném žebříčku přitom stojí vína z malé oblasti mezi městečky Valdobbiadene a Conegliano. Zdejší prosecca nesou označení Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG.

V Itálii byste našli málo malebnějších vinařských zón. Však také místní zvlněná krajina, pokrytá zeleným kobercem vinic s odrůdou Glera, byla v roce 2019 zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Zhruba 8000 hektarů vinic je srdcem produkce prosecca. Právě tady se začala psát historie těchto vín a entuziasmus zdejších výrobců přispěl k obrovské popularitě šumivého prosecca.

Údolí v Conegliano Valdobbiadene připomínají svou malebností kraj, kde žijí hobiti ze slavného Pána prstenů. Najdete tu téměř výhradně strmé terasovité vinice, které prakticky vylučují použití jakékoliv techniky. Půdu tvoří unikátní směs obsahující jílovitý vápenec, žlutomodrý slín a pískovec. Hrozny prochází svědomitou péčí zdejších vinařů a ti při jejich sklizni na příkrých svazích doslova nasazují své zdraví.

Garance původu i kvality

Výroba vín mezi městečky Conegliano a Valdobbiadene má dlouhou historii, v roce 1969 pak vína získala apelační status DOC vín, a v roce 2009 byla dokonce povýšena na DOCG vína (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Tedy vína nejvyšší kvality, u kterých je nejen garantován původ, ale u nichž probíhá každým rokem hodnocení degustační komise, která kontroluje jejich kvalitativní parametry.

HN Víno

Vinicím tu jasně dominuje odrůda Glera, zdejším malým viničním pozemkům se říká ciglioni. Typické jsou pro ně svislé nebo rovnoběžné řady vinných keřů, které si užívají chladného proudění od Jaderského moře a velkých rozdílů v denních a nočních teplotách. Pozvolné dozrávání přispívá k akumulaci aromatických látek a současně k zachování kyseliny. Ve vínech Valdobbiadene Superiore DOCG typicky ucítíte kombinaci květinových tónů, bílých peckovin a citrusů, vína mají svěží kyselinu a působí bohatě. Mají intenzivní perlení, které dotváří úžasně osvěžující charakter těchto vín. Každopádně po všech stránkách intenzivnější zážitek, než který přináší základní šumivá vína s označením Prosecco DOC.

Není prosecco jako prosecco

K výrobě vín Prosecco Superiore DOCG používají vinaři metodu druhotného kvašení v uzavřeném tanku zvanou Martinotti. Uvolněný oxid uhličitý zůstává zachycen ve víně a ta si zároveň zachovávají svoji čistou ovocnou aromatiku. Tuto výrobní techniku ​​zdokonalil profesor Tullio de Rosa ze zdejší vinařské školy v Coneglianu, mimochodem nejstarší instituce tohoto typu široko daleko, založené už v roce 1876. Někteří místní výrobci proto tuto metodu ​​označují jako „metodu Conegliano Valdobbiadene“.

Vína Prosecco Conegliano Superiore DOCG se mohou dělit podle intenzity šumivosti na Spumante (šumivá), Frizzante (jemně šumivá) a Tranquillo (tichá). Podle úrovně zbytkového cukru pak na Extra Brut, Brut, Extra Dry a Dry.

 

Prosecco podle zbytkového cukru

• Extra Brut: zbytkový cukr 0–6 g/l • Brut: zbytkový cukr 0–12 g/l • Extra Dry: zbytkový cukr 12–17 g/l • Dry: zbytkový cukr 17–32 g/l

Pod označením Rive jsou lahvována vína z těch nejlepších vinic Conegliano Valdobbiadene. V překladu Rive znamená „strmé svahy“. V roce 2009 jich bylo identifikováno 43 a dohromady tvoří 353 hektarů vinné révy, tedy jen nějaká čtyři procenta rozlohy vinic určených pro výrobu prosecca.

Největší raritou jsou vína Superiore di Cartizze DOCG. Ta pochází z prestižní, 107 hektarů velké vinice, kde jsou ty nejlepší podmínky pro zrání hroznů. Je to jakýsi přírodní amfiteátr, kde si hrozny užívají kombinaci intenzivního slunečního záření a proudění větru, který místní podmínky ochlazuje. Vín Superiore di Cartizze DOCG se ročně nalahvuje jen něco málo přes 1,4 milionu a v rámci prosecca tak patří většinou k těm nejdražším. Exkluzivitu této lokality potvrzuje i cena půdy. Zájemce o koupi jednoho hektaru zdejší vinice si musí nachystat zhruba dva miliony eur.

Jak servírovat prosecco?

Prosecco podávejte pořádně vychlazené, ideálně mezi 6 až 8 stupni Celsia. Pro důkladné vychlazení víno vložte do kbelíku s ledem a vodou, případně nechte několik hodin před otevřením v lednici. Prosecco můžete servírovat v úzkých sklenicích na šumivá vína, ale pokud máte kvalitní prosecco, vhodnou volbou jsou i klasické širší sklenice na bílé víno. V nich se krásně uvolní bohatá ovocná vůně.

 

Jedním z vysoce uznávaných rodinných vinařství, která spadají do oblasti Conegliano Valdobbiadene, je Col Vetoraz. Historie vinařství sahá až do roku 1838, kdy se poblíž městečka Conegliano usadila rodina Miottiových a začala se věnovat pěstování révy vinné na Cartizze. V roce 1993 Alessandro, přímý potomek rodiny, spolu s Paulem de Bortoli a enologem Lorisem dall’Acqa vytvořili ambiciózní tým, který se stal základem současného vinařství Col Vetoraz. Vína z tohoto  vinařství každoročně sbírají ocenění nejen v Itálii a vychutnávají si je milovníci prosecca v desítkách zemí světa.