Mnoho lidí má spojeno horké letní počasí s pitím růžových vín. Ta jsou díky svému svěžímu a nekomplikovanému charakteru automatickou volbou, přitom existují i červená vína, která se dokonale hodí do vyšších teplot. Je možné je podchladit a zvýraznit tak jejich ovocný charakter a příjemnou kyselost. Která červená vína si užijete, když na teploměru vystoupá hodnota nad 30 °C, a jak taková vína správně nachystat?

Červené víno by se mělo podávat za pokojové teploty. Jeden z největších mýtů týkající se konzumace červených vín. I plná červená vína by se měla pít za teploty 16 až 18 °C, což po většinu roku znamená lehce vychlazená. Pokud je víno příliš teplé, jeho chutě mohou působit neharmonicky, do popředí také vystupuje štiplavý alkohol. Lehčí červená vína si pak lze naopak vychutnat při nižších teplotách 10 až 14 °C, běžných spíše pro bílá.

Důležitá je volba toho správného „letního“ červeného vína. Pokud se podchladí plné a tělnaté víno s výraznými tříslovinami a vysokým obsahem alkoholu, bude výsledek působit tvrdě a svíravě. Řeč je o vínech odrůd jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Tempranillo. Křehká rovnováha všech složek chuti bude narušena. Na léto je naopak potřeba vybrat červené, které má spíše nižší či střední hodnotu alkoholu (tedy kolem 12 procent, maximálně 13 procent), má bohatě ovocný projev chuti a kde nejsou příliš patrné třísloviny. Nižší teplota u takových vín podporuje jejich celkovou svěžest a pitelnost.

V úvahu je potřeba vzít také způsob vinifikace konkrétních vín. V případě červených na léto se vyhněte barikovým vínům, mnohem lepší volbou jsou ta, která prošla zráním v nerezových tancích nebo betonových nádržích.

Jak správně vychladit červené víno?

• Lednice a mrazák. Pokud jste uchovávali víno při teplotě kolem 20 °C, stačí zhruba půl hodiny v lednici, abyste víno dostali na požadovanou teplotu. Pokud nemáte tolik času, záchranou může být rychlé a intenzivní podchlazení v mrazáku, kde bude stačit zhruba třetina času. Intenzivní změna teploty ale může být pro některá vína šok.

Vína, která skvěle nahradí letní rosé

• Lambrusco • Beaujolais • Valpolicella Classico • Pinot noir • Schiava • Zweigeltrebe • Dolcetto

• Jistotou je ice bucket nebo jiná nádoba na chlazení vína. Stačí ji částečně naplnit ledem a lahev do ní vložit na 10 až 15 minut. Víno můžete průběžně ochutnávat, abyste se vyhnuli přílišnému podchlazení. Různé varianty chladicích nádob seženete na internetu v cenách od 200 korun, dle materiálu a provedení.

• Jednoduchou alternativou k nádobám jsou gelové chladicí návleky na lahve. Ty jsou skvělou volbou i pro případ letního grilování nebo pikniků. Návlek stačí před použitím uchovat v mrazáku a po použití je víno vychlazeno do pěti či deseti minut. Cena návleků je podobná jako u běžných chladicích nádob.

• Celkem populární metodou, jak udržet nízkou teplotu alkoholických nápojů, jsou v posledních letech chladicí kostky z nerezové oceli. Postačí vložit kostky do lednice pár hodin před použitím a pak vložit přímo do sklenice s červeným vínem.

Pět tipů na báječné letní červené víno

Zweigeltrebe 2018, Weinberghof Fritsch
Příjemné a elegantní Zweigeltrebe z organických vinic vinařství Weinbergof Fritsch z Wagramu. To ve svých vinohradech používá biodynamické preparáty a vína vytváří s maximálně čistým přístupem. Absolutně suché víno, šťavnaté v chuti, s příjemně svěží kyselinou a tóny červeného peckového ovoce. Víno zrálo ve velkých neutrálních sudech.

Valpolicella Classico 2020, Speri
Přímo ukázkové letní červené víno napěchované ovocem a energií. To jsou vína Valpolicella Classico, o nichž se někdy říká, že jsou odpovědí na francouzské Beaujolais Nouveau. Základem vín je místní odrůda Corvina, kterou v menším zastoupení doplňují odrůdy Rondinella a Molinara. V tomto případě jde o mladé víno z jednoho z nejprestižnějších rodinných výrobců oblasti – vinařství Speri. Jejich víno potěší elegantním projevem a tóny červeného ovoce. Certifikované jako bio.

Bourgogne Pinot Noir 2019, Domaine Deliance
Svým jemným a elegantním projevem se Pinot Noir skvěle hodí do teplejšího letního počasí. V tomto případě jde o uhlazený a šťavnatý Pinot Noir z třicetiletých vinic v rámci podoblasti Côte Chalonnaise. Ručně sbírané hrozny, vinifikace čistě v nerezu. Ve vůni objevíte tóny lesních plodů, malin a třešní nebo růže. V chuti dominují tóny čerstvého ovoce, doplněné svěží kyselinou a jemnými tříslovinami. Jemné a delikátní víno s příjemným odrůdovým projevem.

Lago di Caldaro Classico Superiore „der Keil“ DOC 2017, Manincor
Nejrozšířenější odrůda pro červená vína z Jižního Tyrolska. Svým charakterem a světlejším odstínem ve skleničce někdy Schiava připomíná vína odrůdy Pinot Noir. Ve vínech typicky ucítíte tóny jahod, červeného rybízu, mandlí nebo fialky. Vína jsou středně plná až lehčí v chuti a disponují příjemnou svěží kyselinou. V těch nejlepších případech umí být Schiava sofistikované a elegantní víno, což je případ vína Keil od biodynamického vinařství Manincor. Víno pochází z velmi staré vinice, kde některé keře jsou i více než sto let staré. Víno před nalahvováním zrálo půl roku ve větších sudech.

Dolcetto d’Alba DOC 2020, Ferdinando Principiano
Dolcetto je populární italská modrá odrůda ze severoitalského Piemontu. Vína této odrůdy mají tradičně málo tříslovin, jsou krásně ovocná, s tóny připomínajícími zejména tmavé peckoviny, jemnou kořenitost nebo mandle. Vinaři většinou nechávají Dolcetto zrát v nerezu. Toto mladé víno nalahvoval biodynamický vinař Ferdinando Principiano ze slavné vinařské oblasti Barolo. Víno pochází ze 40 let staré vinice, je s minimem přidané síry, krásně energické a skvěle pitelné.

HN Víno