Pacienti dnes antibiotika polykají ve velkém a mnohdy bohužel zbytečně. Lékaři je občas ordinují "pro jistotu" nebo je nasazují na virová onemocnění, kde prostě nemohou zabrat. Další dávku antibiotik dostává člověk v jídle, konkrétně v mase. Hospodářská zvířata jsou totiž také přeléčována antibiotiky.
Nadužívání antibiotik ovšem vede ke vzniku bakterií, které jsou vůči nim odolné. Pro těžce nemocné pacienty představuje setkání s takovou bakterií smrtelné riziko. Navíc boj s rezistentními bakteriemi prodražuje zdravotní péči. Docent Jaroslav Hrabák z Biomedicínského centra v Plzni se svým týmem vymyslel, jak odolné bakterie rychle rozpoznat, a zvýšit tak šance na přežití pacientů.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist