U volně žijících vodních a suchozemských ptáků na území Evropy včetně Česka se vyskytuje alarmující množství bakterií, které jsou odolné vůči antibiotikům. ČTK to řekla bioložka Monika Dolejská, která tuto problematiku zkoumá. Některé z těchto bakterií jsou nebezpečné pro člověka.

"Výsledky našeho výzkumu v prostředí volné přírody nás velmi překvapily. U volně žijících zvířat se běžně antibiotika nepoužívají, ale i přesto jsme nalezli velké množství vysoce rezistentních bakterií. Některé z těchto bakterií navíc mohou způsobovat závažné infekce člověka. Stav rezistence ve volné přírodě je bohužel odrazem naší činnosti," uvedla. Odolné bakterie se do přírody rychle šíří hlavně cestou městských a nemocničních odpadních vod a odpady ze zemědělské produkce.

Až dvě třetiny zkoumaných vzorků přečištěné odpadní vody ukázaly, že se vysoce rezistentní bakterie Escherichia coli dostávají do přírody a vodních toků nedostatečným čištěním odpadových vod, dodala.

Dolejská zkoumala bakterie v rámci projektu na Veterinární a farmaceutické univerzitě v Brně. Za studii, v níž kompletně zmapovala jejich výskyt v různých prostředích a zjistila způsob šíření, získala cenu předsedy Grantové agentury ČR.

Odolnost bakterií se stala celosvětovým problémem. V Česku podobné výsledky z veterinární sféry a oblasti životního prostředí doposud chyběly. Spotřebu antibiotik se snaží ve veterinární oblasti omezovat například Velká Británie, v Česku se k ní ale ještě nepřistoupilo.

Bakterie vykazují odolnost vůči takzvaným cefalosporinům, což jsou antibiotika používaná k léčbě širokého spektra bakteriálních infekcí ve veterinární i humánní medicíně.

Zvýšené množství odolných bakteriálních kmenů Escherichia coli se zjistilo například i u některých chovů prasat, skotu a na krůtích farmách, přestože použití cefalosporinů u drůbeže není v ČR povoleno. Bakterie se mohou tak šířit potravinovým řetězcem až k člověku a vyvolávat závažná onemocnění.

"Cesty šíření těchto bakterií od zvířat k člověku a od člověka do volné přírody můžeme vidět na základě jejich porovnání a detailní genetické analýzy," uvedla odbornice. K rychlému šíření rezistence v nejrůznějších prostředích přispívají podle ní především kruhové genetické elementy, takzvané plazmidy, nacházejí se v bakteriálních buňkách. Ty se předávají mezi bakteriemi ze zvířat a z lidí.

Plazmidy se v bakterii udržují často i v prostředích, kde se antibiotika nepoužívají, jako je volná příroda. Bakterie se tak stává odolnou nejen vůči antibiotikům, ale získává i další schopnosti, které jí umožní lépe přežívat. Může produkovat takzvaný biofilm, a tím se bránit účinku dezinfekce, těžkým kovům a teplotě.

U ekologických chovů mléčného skotu, kde je spotřeba antibiotik velmi nízká a rizikové cefalosporiny se zde nepoužívají, výzkum naopak potvrdil nízkou hladinu těchto bakterií. Potraviny z biochovů tak představovaly pro člověka nižší riziko přenosu antibiotické rezistence.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist