Čtyři až šest šálků kávy denně, tedy do 200 až 300 miligramů kofeinu, nemá podle lékařských průzkumů na zdravého člověka žádné nežádoucí účinky, řekl gastroenterolog a nutricionista Pavel Kohout z pražské Thomayerovy nemocnice.

Pavel Kohout je odborný garant a jeden ze zakladatelů Institutu kávy. Ten funguje v ČR přesně rok a chce objektivně informovat o vlivu kávy na lidský organismus.

"Obsahuje 200 pro tělo prospěšných látek, z nichž velkou skupinu tvoří antioxidanty, které působí jako zhášeče kyslíkových radikálů. Účastní se v imunitních procesech, tedy dokážou likvidovat bakterie, a v procesech oxidace cholesterolu, takže se tolik neukládá do cév," uvedl.

Káva zrychlí srdeční činnost a mírně zvýší tlak, ale pokud se pije pravidelně, tak mezi pijáky a nepijáky kávy rozdíl v tlaku není. Kávu si mohou dovolit i lidé s kardiovaskulárními chorobami, dodal. Přiměřená konzumace je také prevencí proti Parkinsonově chorobě, obezitě a diabetu, díky kávě před i po jídle se dobře rozkládají potraviny, řekl Kohout.

Citlivost na kofein je rozdílná

Lékař se také s odkazem na Americkou akademii pediatrů postavil proti dalšímu mýtu o tom, že není vhodná pro těhotné a kojící ženy. "Dva až tři šálky doporučujeme. Nemají vliv na vývoj plodu, případný vznik komplikací anebo na mateřské mléko," dodal.

Režim pití kávy záleží na tom, jak působí na bdělost člověka. "Pokud jsme na kofein citliví, nedoporučuji ji pít pět šest hodin před ulehnutím. Ale jsou lidé, kteří ji vypijí a ihned jdou spát, protože citlivost na účinky kofeinu je rozdílná," uvedl Kohout.

Česko je na chvostu světových konzumentů kávy

Jako internista se nikdy nesetkal s chorobami zaviněnýni kávou, například rakovinou. "Ani žádné studie to nepotvrdily. Jediné, před čím varuji, je nekontrolovaný krevní tlak a arytmie, vředová choroba žaludku a zánět slinivky. Tedy pokud je člověk nemocný, měl by se poradit s lékařem, zda kávu může," dodal. Podle Kohouta je koncentrace kofeinu stejná u espressa, "turka", překapávané i rozpustné kávy.

Česko patří se třemi kilogramy na hlavu a rok ke chvostu světových konzumentů kávy, od roku 1989 vzrostla spotřeba jen mírně. Doma lidé už nepijí ze sta procent "turka", ale jen zhruba z 80 procent. Spotřeba Finů, Švédů a Italů je třikrát až čtyřikrát vyšší, uvedla Lída Šimáčková, mediální zástupkyně institutu, který provozuje webové stránky www.institutkavy.cz.

"Správný Ital se před prací zastaví na dvě tři minuty v pěti kavárnách a v každé si dá 'pikolo'," dodal Kohout.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist