I když zdravý a dlouhý život vyžaduje spíše kombinaci sportu a vhodné stravy, rozsáhlá studie nyní ukázala, že k dlouhověkosti může pomoci i velmi jednoduchá záměna v jídelníčku. Harvardští výzkumníci prokázali, že si lze snížit riziko úmrtí o celých 17 procent, když vyměníme jednu velmi často užívanou ingredienci.
Podle nové harvardské studie, která byla začátkem března publikována v časopise JAMA Internal Medicine, je tou klíčovou ingrediencí máslo. Jeho náhrada rostlinnými oleji může snížit riziko předčasného úmrtí až o 17 procent.
Výzkumníci prozkoumali údaje o stravě u 200 000 lidí sledovaných více než 30 let a zjistili, že vyšší konzumace rostlinných olejů – zejména sójového, řepkového a olivového oleje – byla spojena s nižší úmrtností na celkové příčiny, rakovinu a kardiovaskulární choroby. Zatímco používání másla bylo spojeno s vyšším rizikem celkové úmrtnosti a úmrtí na rakovinu.
„To, co nás překvapilo, byla velikost asociace, kterou jsme našli – viděli jsme o 17 procent nižší riziko úmrtí, když jsme modelovali náhradu másla rostlinnými oleji v denní stravě. To je opravdu velký efekt na zdraví,“ řekl pro Harvard Gazzete hlavní autor studie Yu Zhang, výzkumný asistent z Department of Epidemiology na Harvard Chan School.
Máslo je bohaté na nasycené mastné kyseliny, zatímco rostlinné oleje mají více nenasycených mastných kyselin. Bylo provedeno mnoho studií o dietních mastných kyselinách, ale méně studií se zaměřilo na jejich primární zdroje potravy, včetně másla a olejů.
Nová studie analyzovala dietní data od 221 054 účastníků z velké zdravotní studie. Každé čtyři roky tito lidé odpovídali na otázky o tom, jak často konzumují určité druhy potravin. Výzkumníci použili data k odhadu konzumace másla a rostlinných olejů, včetně směsí másla a margarínu, rozmazávatelného másla přidaného do jídla a chleba, a másla používaného při pečení a smažení.
Výzkumníci také identifikovali účastníky, kteří zemřeli, a jejich příčiny úmrtí. Pomocí statistik porovnali míry úmrtnosti napříč různými úrovněmi příjmu stravy a zjistili, že účastníci, kteří jedli nejvíce másla, měli o 15 procent vyšší riziko úmrtí než ti, kteří jedli nejméně. Naopak ti, kteří jedli nejvíce rostlinných olejů, měli o 16 procent nižší riziko úmrtí než ti, kteří jedli nejméně.
„Lidé by měli zvážit, že jednoduchá změna stravy – nahrazení másla sójovým nebo olivovým olejem – může vést k významným dlouhodobým zdravotním přínosům,“ řekl autor studie Daniel Wang z oddělení výživy Harvardské univerzity. „Z pohledu veřejného zdraví vidíme značné množství úmrtí na rakovinu nebo jiné chronické nemoci, kterým by bylo možné předejít.“
Vědci také provedli analýzu substituce, která napodobuje, jak by nahrazení másla rostlinnými oleji ovlivnilo zdraví v rámci výživového experimentu. Zjistili, že náhrada 10 gramů másla denně (méně než lžíce) ekvivalentními kaloriemi rostlinných olejů by mohla snížit úmrtnost na rakovinu a celkovou úmrtnost o 17 procent.
„I malé snížení másla a zařazení více rostlinných olejů do každodenní stravy může mít významné dlouhodobé zdravotní přínosy,“ řekl Wang k závěrům studie, která byla finančně podpořena i granty Národního institutu zdraví.
Studie dlouhodobě potvrzují, že extra panenský olivový olej je pro lidské zdraví nejlepší. Velká klinická studie ukázala, že středomořská strava obohacená o extra panenský olivový olej nebo ořechy snižuje riziko infarktu a mrtvice. Jiné studie zjistily, že strava bohatá na tento olej může snižovat krevní tlak, zánětlivé procesy v těle a riziko vzniku cukrovky 2. typu nebo demence.
To vše díky vysokému obsahu kyseliny olejové – mononenasycené mastné kyseliny, která chrání zdraví srdce. Oleje s vysokým podílem mononenasycených tuků méně zvyšují hladinu cholesterolu a riziko kardiovaskulárních onemocnění ve srovnání s tuky bohatými na nasycené mastné kyseliny, jako je kokosový olej, máslo, sádlo, přepuštěné máslo (ghí) a palmový olej. Dalším vhodnou alternativou je avokádový olej nebo oleje ze semen: slunečnicový, řepkový, sójový, kukuřičný a světlicový olej. Ty obsahují vysoký podíl polynenasycených tuků, například kyseliny linolové. Tyto tuky jsou prospěšné pro zdraví srdce, ale nejsou tak stabilní při vysokých teplotách jako avokádový nebo olivový olej.
Mnozí lidé se zdráhají na olivovém oleji vařit a používají ho jen do zálivek. Studie ale ukazují, že i na vaření je to nejlepší volba. „Studie, která testovala 10 různých olejů na smažení a fritování, zjistila, že extra panenský olivový olej produkoval nejnižší množství škodlivých vedlejších produktů díky obsahu antioxidantů a mononenasycených tuků, které ho chrání před degradací,“ uvedla Selina Wang, přední odbornice na jedlé oleje a profesorka potravinářských věd na Kalifornské univerzitě v Davisu pro magazín The Telegraph.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist