Mně se faux pas nestává, říká Ladislav Špaček, odborník na etiketu a bývalý mluvčí prezidenta republiky. Ve Spotlightu Aktuálně.cz mluví o rozvolňování společenských pravidel, hodnotí módní návyky mladé generace a tvrdí, že Češi se stále nenaučili stolovat. „Vývoj etikety je překotný, musí ale mít určité dno, od kterého se odrazit,“ tvrdí Špaček.

 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.
 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.

„Lidi na mně neustále hledají něco, co by mi mohli vytknout, protože jsou rádi, když mě na něčem nachytají,“ říká odborník na etiketu. Třeba v restauraci ale občas dává najevo, že dodržování pravidel není striktní. „Naopak se lidem snažím naznačit, že si mohou odlehčit. Třeba opřu lokty o stůl, což je samozřejmě dle etikety mimo rámec restauračního chování. Ukazuji tím ale, že teď máme volnou chvíli a nebudeme se vzájemně hlídat,“ doplnil.

„Svět se vyvíjí ke stále větší ležérnosti a uvolněnosti. Ten vývoj je ale překotný a někde musí mít určité dno. Když přijde do luxusní restaurace kluk v tričku a šortkách s podobně oděnou dívkou, to už je ta hranice,“ přibližuje.

Špaček už v minulosti tvrdil, že Češi jsou mezi ostatními národy nejhorší ve stolování. A nic se na tom dle jeho slov nezměnilo ani dnes. „Procházím restaurací a řekl bych, že 95 procent lidí špatně drží příbor. V Itálii nebo ve Francii 95 procent lidí drží příbor správně,“ vysvětluje.

„Příbor držíme svrchním držením. Rukojeti jsou ukryty v dlani, příbor musí mířit do talíře a ukazováčkem vyvíjíme tlak na hroty. Vidličky míří dolů. Tento způsob, kterým se jí všude v kulturním světě, je u nás pořád menšinový,“ popisuje Ladislav Špaček správné držení příborů.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist