Rodičům často připadá, že selhali. Nabízí svým dětem co nejrozmanitější stravu, ale bez úspěchu. Nové potraviny prostě nechtějí zkoušet a namísto brokolice by si rády k večeři daly talíř sladkostí nebo párek. Jak ale ukázala nová studie, ve většině případů to ani nemají sílu ovlivnit. Strach zkoušet nová jídla je totiž přirozený a převážně daný geneticky. Proč to tak je a jak evolučně předurčené chutě změnit?

Tím, jak moc za mlsnost může genetika, se zabývali vědci ze tří britských univerzit. Výzkumu publikovaného minulý měsíc v odborném časopise The Journal of Child Psychology and Psychiatry se účastnily přes čtyři tisíce dvojčat, jedno- i dvojvaječných, narozených v roce 2007. Základem přitom byly informace od jejich rodičů o tom, jak se v průběhu let jejich děti stravovaly, přesněji mezi věkem 16 měsíců a 13 let.

Zbývá vám ještě 80 % článku

Co se dočtete dál

  • Proč děti odmítají jíst nové potraviny.
  • Ve kterém věku je dítě nejmlsnější.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.