Čím dál více lidí se stává vegetariány nebo vegany. Podle mezinárodních průzkumů The Vegan Society 2021 se vegansky, tedy bez potravin živočišného původu, v Evropě stravují zhruba čtyři procenta lidí, v USA šest procent, a v Asii dokonce 13 procent. Jaké to bude mít dopady na jejich zdraví, není zatím příliš prostudované, vědci už se tomu ale intenzivně věnují.

 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.
 | Předplatné HN+ je zcela bez reklam.

Nejnovější práci na toto téma vydala skupina německých a českých vědců, která analyzovala data ze 17 takzvaných metastudií, tedy přehledů několika desítek dalších studií, jež se tímto tématem zabývají, a to od 90. let až po současnost. Mezinárodní tým expertů tedy zpracoval velký balík informací. V řadě ohledů z toho vegani vychází dobře, stále je však u této diety důvod k opatrnosti. „Mnoho důkazů nemáme. Nemůžeme přesně říci, co škodí a co ne. Faktem ale je, že přechod k rostlinné stravě je nevyhnutelným osudem lidstva,“ upozorňuje Jan Gojda, zástupce přednosty pro vědu a výzkum z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, který je spoluautorem této velké datové studie o zdravotních dopadech veganství

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se