Od příštího roku by měl být zaveden tzv. stravenkový paušál jako alternativa ke stravenkám. Počítá s tím daňový balíček pro rok 2021, který v pondělí schválila vláda. V rámci něj kabinet schválil také růst spotřební daně u tabáku a cigaret v letech 2021 až 2023 zhruba o pět procent ročně. Zároveň by obce měly mít nově možnost stanovovat místní koeficient u daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce.

Stravenkový paušál ministerstvo navrhuje zavést jako alternativu ke stravenkám a podnikovému stravování. Daňové zvýhodnění paušálu by podle úřadu mělo zůstat stejné jako u stravenek. Zaměstnanci by částku měli dostávat vyúčtovanou samostatně, protože by neměla na rozdíl od mzdy podléhat povinným odvodům a daním.

Zavedení paušálu podporují Asociace hotelů a restaurací, Asociace českého tradičního obchodu i většina členů Hospodářské komory. Naopak se paušál nelíbí odborům, podle kterých zaměstnavatelé budou peníze zneužívat, což se promítne do odvodů státu.

Ředitel společnosti Benefit Management Václav Kurel již dříve upozornil, že stravenkový paušál odvede miliardy utracené v restauracích do maloobchodu, který je na tom nyní ale mnohem lépe než gastronomický sektor. Podobně se vyjádřilo i Sdružení pro zaměstnanecké stravování, podle kterého stravovací sektor přišel nečekaně kvůli koronaviru o výpadek téměř 25 miliard korun.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Zavedení paušálu by mělo připravit veřejné finance zhruba o 2,3 miliardy korun, odhadlo již dříve ministerstvo financí.

Vláda v pondělí daňový balíček nově rozšířila o návrh, který umožní podnikatelům a firmám snížit si daňový základ u daní z příjmů o výdaje vynaložené na bezúplatné nepeněžité plnění určené pro boj s pandemií koronaviru, a to za období od 1. března 2020 do 31. května 2020. "Chceme tím podpořit všechny, kteří pomáhali v boji proti šíření nákazy. Mnoho firem okamžitě přešlo na výrobu roušek nebo jiných zdravotních pomůcek a dodávalo je zdarma tam, kde byly nejvíce potřeba. Pandemie zvedla v naší zemi obrovskou vlnu solidarity a my si jí moc vážíme," uvedla Schillerová.

Podle materiálu by mělo další zvýšení spotřební daně u cigaret a tabáku do rozpočtu podle předběžných odhadů přinést v roce 2021 navíc dvě miliardy korun a 1,9 miliardy korun v roce 2022 i v roce 2023. Odhad přitom počítá se změnou chování spotřebitelů, snížením celkového počtu spotřebitelů a s poklesem spotřeby tabákových výrobků. Zhruba o deset procent stoupla spotřební daň z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, od letošního ledna.

Daňový balíček dále rozšiřuje obcím možnost stanovovat tzv. místní koeficient daně z nemovitých věcí jen pro jednotlivé části obce. Nyní mohou koeficient určit jen na celé území. Koeficient si mohou obce stanovit od roku 2009 v hodnotě dva, tři, čtyři nebo pět. Lze tak zvýšit sazbu daně u všech nemovitostí s výjimkou orné půdy, chmelnic, vinic, zahrad, ovocných sadů a trvalých travních porostů. Daň z nemovitých věcí je stoprocentním příjmem obce.

Ministerstvo financí také počítá s rozšířením osvobození od srážkové daně u všech příjmů ze státních dluhopisů, a to nejen českých státních dluhopisů vydávaných podle českého práva v tuzemsku, ale i dluhopisů vydávaných ostatními státy Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru. Navíc už srážkové dani nebudou podléhat ani příjmy domácích držitelů státních dluhopisů. "To znamená, že od příštího roku už nebudou zdaněny ani příjmy z dluhopisů, které stát nabízí a prodává občanům. Dluhopis Republiky tak bude ještě přitažlivější," uvedla Schillerová.

Balíček počítá se zjednodušeným využíváním elektromobilů pro služební cesty, zavedením více pásem u stanovování kaucí pro distributory lihu podle objemu distribuovaného lihu nebo s osvobozením od místních poplatků například rodičů, kteří zůstanou v nemocnici s nemocným dítětem.

Stravenkový paušál přinese ztráty, ohrozí pracovní místa

Stravenkový paušál připraví státní rozpočet podle Asociace provozovatelů poukázkových systémů o deset až 20 miliard korun. Restaurace, jídelny a kantýny ztratí až 35 miliard korun. Paušál navíc ohrozí až 29 tisíc pracovních míst. V reakci na pondělní rozhodnutí kabinetu to uvedl předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů Miroslav Sedlák. 

Kromě finančních ztrát a ohrožení pracovních míst stravenkový paušál podle Sedláka může vést ke zdražení jídel v restauracích, očekávat lze i tlak na postupné uzavírání podnikových kantýn. "Rozhodnutí vlády proto musíme z těchto i dalších důvodů považovat za velmi nešťastné a pevně věříme, že v poslanci tento vládní návrh odmítnou," uvedl Sedlák.

Zavedení stravenkového paušálu po jeho představení kritizovaly také odbory.

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) dříve upozorňovala, že paušál povede k omezení stravování v zaměstnání, což bude mít dopad na gastronomické provozy, zvláště ale na zdravotní stav lidí. Mluvčí ČMKOS Jana Kašparová také upozorňovala, že někteří zaměstnavatelé se budou snažit do paušálu převést část mezd, aby ušetřili na platbách za sociální a zdravotní pojištění.

Paušál naopak podporuje Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR). Podle jejího červnového průzkumu 56 procent provozovatelů restaurací stravenkový paušál vítá a podle stejného počtu podnikatelů nepovede k dlouhodobému poklesu hostů. Kvůli provizím za stravenky je stále více než 30 procent restaurací podle AHR nepřijímá. "Systém přinese pak další konkurenci na trh stravování, což po letech, kdy jsme byli nuceni přistupovat na podmínky přijímání stravenek diktované ze strany jejich vydavatelů, jedině vítáme. Stravenky se neruší, pouze přibude další možnost, jak stravování zaměstnanců řešit. Navíc odpadnou mnoha zákazníkům komplikace, které je nutí vyhledávat restaurace, kde právě jejich stravenku přijímají, nemluvě o skutečnosti, že stravenky mají omezenou délku platnosti a každým rokem mnoho stravenek zákazníkům propadá," uvedl prezident AHR Václav Stárek.

Za správné rozhodnutí považuje stravenkový paušál také Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR). "Z našich opakovaných analýz jednoznačně vyplývá, že zavedení další možnosti příspěvku na jídlo zaměstnanců celý systém zefektivní a budou z toho těžit právě zaměstnanci. A konkurenčním tlakem vyvolaná modernizace současného systému přinese výrazné výhody i restauracím", řekl prezident SOCR Tomáš Prouza.