Fakulta rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity už pátým rokem vyrábí černý kaviár unikátní metodou, která využívá jikry živých jeseterů.

"Klasická výroba probíhá tak, že rybu chytíte, usmrtíte a z jiker vyrobíte kaviár. My ryby nepotřebujeme zabíjet. Jikry z nich dokážeme dostat díky výtěru tak, že to ryba přežije. Tlakem na břišní dutinu z ní jikry dostaneme. Je lepší chovat rybu několik let a mít z ní další jikry a nechat ji dožít než ji zabít pro pár vajíček," říká Václav Nebeský z Jihočeské univerzity.

Univerzita jikry využívá třemi způsoby. Buď jsou dále oplodněny, nebo z nich vyrobí kaviár. A z těch, které nejsou vhodné ani k jednomu, extrahuje tuk, který se přidává do kosmetiky.

Univerzita v pátek dopoledne podepíše smlouvu se společností Ceskykaviar.cz, která se bude starat o obchod, marketing a distribuci. Zatímco třeba v Americe je spolupráce soukromého sektoru s univerzitami na výrobě produktů běžná, v České republice tomu zatím tak není.

Zbývá vám ještě 60 % článku

Co se dočtete dál

  • V placené části textu se mimo jiné dozvíte, kolik kusů kosmetiky chtějí oba subjekty vyrobit, komu budou tyto produkty určeny a k čemu je kaviárový extrakt v podobě kosmetiky vhodný.
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Všechny články v audioverzi + playlist
Máte již předplatné?
Přihlásit se