Tradiční formy hospodaření, jakými byly pařezení, pastva nebo hrabání stromové opadanky, mohou mít pozitivní vliv na biodiverzitu lesů, říká Ondřej Vild z Botanického ústavu Akademie věd ČR, který v úterý získal Cenu AV ČR v kategorii vědeckých pracovníků do 35 let. Porotu zaujala jeho práce o proměnách lesní vegetace v posledních desetiletích.

"Ochrana přírody mě zajímala od posledních ročníků na gymnáziu. Lesy byly i téma mé bakalářské práce, později jsem mohl v tématu pokračovat na doktorském studiu. Vlastně nevím, proč jsem si vybral zrovna lesy, možná proto, že je to v přírodě ta nejvyšší meta a hodnota, kterou je potřeba chránit," říká mladý výzkumník.

Vild získal doktorát na Ústavu botaniky a zoologie Masarykovy univerzity v Brně. Tradičním formám lesního hospodaření, které dnes zanikají, se věnoval nejen ve své diplomové práci, ale také metodou terénních experimentů na jihu Moravy.

Na obnovu biodiverzity v českých lesích se zaměřovaly i Vildovy čtyři vědecké články, které měly mezinárodní ohlas a přispěly k tomu, že si jeho práce všimla i Akademie věd. "Docela mě překvapilo, že se mému tématu dostalo takového ocenění. Třeba ve srovnání s molekulární biologií nebo fyzikou. Ale překvapení to bylo samozřejmě pozitivní," usmívá se botanik.

České lesy změnila průmyslová revoluce

Jeho práce začala před několika lety. S kolegy si všimli, jak se proměňují lesy a hospodaření v nich, a položili si otázku, jak se to odráží na množství rostlin a živočichů, kteří v nich žijí. "Zhruba od středověku do poloviny devatenáctého století lidé potřebovali lesy primárně jako zdroj dřeva na topení. Ale průmyslová revoluce nahradila dřevo uhlím, takže lidé stromy začali využívat víc jako stavební materiál nebo na výrobu papíru," uvádí Vild. Tato proměna se odrazila na délce cyklu obnovy lesa, která byla dříve daleko rychlejší. Zatímco tehdy se stromy kácely po deseti nebo dvaceti letech, dnes se musí počkat minimálně osmdesát let, aby bylo možné strom porazit.

To se odrazilo také na druzích rostlin a zvířat, kterým se v lese daří. Zatímco nízký a často kácený les propouští více světla, dnes dominující vysoký les je spíš zdrojem stínu. "Dřív docházelo ke střídání světelné a tmavé fáze daleko rychleji, takže světlomilné druhy byly schopné přečkat tmavou fázi před pokácením v podobě semen," vysvětluje vědec. Dnešní způsob hospodaření v lese světlomilným a konkurenčně slabým druhům nepřeje. "Když je tmavá fáze příliš dlouhá, semínka se nedočkají potřebného světla, z lesů mizí a některé druhy vymírají. Tím se snižuje biodiverzita," doplňuje.

Proto Vild a jeho tým začali testovat hypotézu, zda by množství druhů pomohl zvýšit návrat k některým tradičním metodám lesního hospodaření, které se využívaly v minulosti. Výzkumníci vybrané metody začali experimentálně zavádět do lesních porostů u Moravského Krumlova a v národním parku Podyjí. "Byly to v našem případě tři hlavní typy hospodaření – pařezení, hrabání listové opadanky a lesní pastva," říká Vild.

Článek pro předplatitele
Ještě na vás čeká 50 % článku. Pokračovat ve čtení můžete jako náš předplatitel.

Vedle přístupu k veškerému on-line obsahu HN můžete mít:

  • Mobilní aplikaci HN
  • Web bez reklam
  • Odemykání obsahu pro přátele
  • On-line archiv od roku 1995
  • a mnoho dalšího...

Máte již předplatné? Přihlaste se.

Přihlásit se

Zajímá vás jen tento článek? Dočtěte si ho za 19 Kč.

Nákup jednoho článku

Vyberte si způsob platby

Platba kartou
 Rychlá online platba

Zpracování osobních údajů a obchodní sdělení

Pokračováním v nákupu beru na vědomí, že mé osobní údaje budou zpracovány dle Zásad ochrany osobních a dalších zpracovávaných údajů, a souhlasím se Všeobecnými obchodními podmínkami vydavatelství Economia, a.s.

Nepřeji si dostávat obchodní sdělení týkající se objednaných či obdobných produktů společnosti Economia, a.s. »

Zaškrtnutím políčka přijdete o možnost získávat informace, které přímo souvisí s vámi objednaným produktem. Mezi tyto informace může patřit například: odkaz na stažení mobilní aplikace, aktivační kód pro přístup k audioverzi vybraného obsahu, informace o produktových novinkách a změnách, možnost vyjádřit se ke kvalitě našich produktů a další praktické informace a zajímavé nabídky.

KOUPIT ČLÁNEK
Čekejte Připravujeme platbu, vyčkejte prosím.
Pozor Platbu nelze provést. Opakujte prosím akci později.

Zadejte e-mailovou adresu

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě. Zároveň vám založíme uživatelský účet, abyste si článek mohli po přihlášení kdykoliv přečíst.

Zdá se, že už se známe

Pod vámi uvedenou e-mailovou adresou již evidujeme uživatelský účet. Přihlaste se.

Jste přihlášen jako

Na e-mailovou adresu vám pošleme potvrzení o platbě.