Senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů nepodpoří znovuzvolení Milana Štěcha (ČSSD) předsedou Senátu. Důvodem je prohlášení ústavních činitelů o respektu k Číně, které podepsal. Ve čtvrtek řekli předsedové obou frakcí Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jan Horník (za STAN).

Zároveň ale uznali právo sociální demokracie, která má nejsilnější zastoupení v Senátu, nominovat svého kandidáta na šéfa horní komory. Kluby KDU-ČSL a Starostů sdružují sedmadvacet z 81 členů horní komory, tedy třetinu z nich.

Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že nedávné schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou "nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky". Prohlášení bylo částí politiků i veřejnosti kritizováno jako poníženecké a servilní.

Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že nedávné schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou "nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky". Prohlášení bylo kritizováno částí politiků i veřejnosti. Podle TOP 09 by se předsedou Senátu měl stát někdo, kdo podpis pod prohlášením odvolá.

"Bude-li navržen pan Milan Štěch na předsedu Senátu, od našich členů hlas nezíská," tlumočil Šilar většinové rozhodnutí klubu lidovců a nezávislých. Podobné prohlášení přijal také klub Starostů a nezávislých. "Důvodem je jeho (Štěchovo) vstřícné až servilní prohlášení vůči Číně kvůli přijetí tibetského dalajlámy, které jako jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů podpořil," uvedl Horník.

HNBYZNYS NA TWITTERU

Byznysovou rubriku Hospodářských novin  najdete také na Twitteru.

Očekával, že na úterní schůzce k zahraniční politice ústavní činitelé, tedy prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Štěch, přehodnotí své "poníženecké prohlášení". "Že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha," uvedl Horník. Ústavní činitelé se v úterý podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) shodli na tom, že postupovali správně. "Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém," uvedl Zaorálek.

Horník poukázal na to, že prohlášení neodpovídá závazku z dohody o strategickém partnerství. V ní si ČR a Čína mimo jiné potvrdily "společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty".