České restaurace na schválení protikuřáckého zákona nečinně nečekají. V celé republice roste počet nekuřáckých restaurací už delší dobu. Nově otevřené podniky už jsou prakticky všechny nekuřácké a starší zařízení na novou vlnu postupně nasedají. A zkušenosti? Na nedostatek zákazníků si rozhodně nestěžují, často se pouze změnila jejich struktura.

V samotné Praze nekuřáckých restaurací v posledních letech znatelně přibývá. Trend nekouření v restauracích a dalších gastronomických zařízeních se však netýká jen hlavního města, ale i dalších krajů. Připravovaný zákaz kouření to jen urychlí, řekl prezident Asociace hotelů a restaurací (AHR) Václav Stárek. Negativní vliv ale bude mít na podniky, kde jídlo není prvořadé, jako jsou bary nebo pivnice.

V celé zemi je v současnosti podle AHR nadpoloviční většina podniků zaměřujících se na gastronomii vůči nekuřákům vstřícná. "Podle našich údajů už je minimálně 60 procent restaurací buď nekuřáckých, nebo mají oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky. Ty nové, které vznikají, už jsou vesměs všechny nekuřácké," uvedl Stárek.

V Praze je poměr kuřáckých a nekuřáckých restaurací ještě více vychýlen ve prospěch nekuřáckých. Internetový rezervační systém Restu například v současnosti nabízí rezervaci ve 200 kuřáckých restauracích, čistě nekuřáckých je přitom v nabídce více než pětkrát tolik a přes 2 tisíce restaurací má oba prostory stavebně oddělené.

Podle Restu je navíc i v posledních letech znát úbytek rezervací do kuřáckých restaurací. Ještě v roce 2014 si stůl v kuřácké části vybíralo 20 procent hostů, v roce 2015 v průměru kolem 14 procent. Letos tohle číslo osciluje kolem osmi až devíti procent z celkového počtu rezervací, uvedla společnost s odkazem na průzkum z letošního května.

Přestože zákaz kouření poškodí podle Stárka zejména malé venkovské hospody, i v hlavním městě existuje řada podniků, které se obávají, že na něj doplatí. Jedním z nich je například Karlínská pivnice, která přes obědy funguje jako nekuřácká, ale od 14 hodin umožňuje hostům v prostorách kouřit.

%insert_attachment[59522200] priloha.html%

"Jsme pivnice, je to o pivečku, přičemž 90 procent naší klientely tady kouří," řekl manažer podniku Tomáš Graf. Pokud by zákazníci přišli o možnost kouřit, velkou část z nich to odradí. Řešením totiž není ani možnost, že by se zapálenou cigaretou chodili před hospodu. Už v současnosti nemá totiž podnik příliš dobré vztahy se sousedy. Pokud by se hosté zdržovali přede dveřmi, počet stížností by se výrazně zvýšil, dodal Graf.

Z pohledu jednotlivých krajů však hostinští přechod na nekuřácké restaurace převážně kvitují. Zákazníci jim neubývají, často se jen změní jejich struktura. Například v Jihomoravském kraji restauracím po omezení kouření tržby dokonce vzrostly. Stejnou zkušenost mají v Moravskoslezském i Plzeňském kraji. V Plzni se jen změnila struktura návštěvníků, zatvrzelé kuřáky nahradily ženy a rodiny s dětmi. Jediným krajem, kde panuje výraznější strach ze zákazu kouření, je Ústecký. Nekuřácké restaurace zde přibývají pomalu.

Takzvaným protikuřáckým zákonem se budou poslanci zabývat příští týden v rámci druhého čtení. Předloha, která počítá se striktním zákazem, už ale dostala řadu pozměňovacích návrhů, které by umožnily z nařízení například vyjmout malé provozovny nebo zavést kuřárny bez obsluhy ve větších restauracích.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist