Na jižní Moravě se začal prodávat první burčák. Například v Brně stojí litr 100 korun. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) už začala s kontrolami prodejců, oznámil její mluvčí Pavel Kopřiva.
Burčák se smí prodávat od 1. srpna, inspekce už před tímto datem ale monitoruje, jestli někdo nařízení neporušuje. Burčák je částečně zkvašená šťáva z hroznů vinné révy. Pod názvem burčák se může prodávat jen v případě, že hrozny pocházejí z území České republiky.
Podle předsedy Svazu vinařů Tibora Nyitraye se prodejci už naučili burčák a částečně zkvašený hroznový mošt z ciziny na stáncích rozlišovat.
- První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Všechny články v audioverzi + playlist
Přidejte si Hospodářské noviny mezi své oblíbené tituly na Google zprávách.