Omega 3 mastné kyseliny jsou hojně zastoupeny v mořských rybách. Klinické studie už dříve naznačovaly, že tyto látky působí proti obezitě - ale jen tehdy, když se zároveň sníží celkový energetický příjem. Příčinu ale odborníci dosud neznali. Poodhalit ji nyní pomohl výzkum vedený Janem Kopeckým z Fyziologického ústavu Akademie věd ČR. Výsledky zveřejnil časopis Diabetologia.

Čeští vědci prováděli pokusy na myších, u nichž nejprve tučnou stravou vyvolali obezitu. Pak jim o 10 procent snížili příjem kalorií a zároveň 10 procent tuků nahradili omega 3 mastnými kyselinami. Myši přestávaly tloustnout, zároveň se u nich omezila chronická zánětlivá reakce, která je spojena s obezitou. "Tento účinek se projevil i u myší, u kterých jsme jen snížili příjem kalorií. V kombinaci s konzumací omega 3 mastných kyselin byl ale efekt mnohem výraznější," říká Jan Kopecký.

Mohou za to metabolické změny v tukové tkáni. Mění se lipidové signální molekuly a zvyšuje aktivita mitochondrií, které v buňkách přeměňují živiny na energii. "Působením omega 3 mastných kyselin tukové buňky spalují více tuku," vysvětluje Jan Kopecký.

Zbývá vám ještě 40 % článku
Předplatné za 40 Kč na 4 týdny
  • První měsíc za 40 Kč, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se