Vědci z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze potvrdili, že při stavbě Karlova mostu nebyla použita vejce. ČTK o tom v tiskové zprávě informovala mluvčí VŠCHT Ivana Picková. Popřeli tak svůj předchozí výzkum, ve kterém naopak přítomnost bílkovin z vaječných bílků prokázali.

"Žádná vajíčka v maltě Karlova mostu použita nebyla," uvedla Picková. Vědci z VŠCHT přitom na podzim v roce 2008 tvrdili, že se jim podařilo potvrdit legendu, podle které středověcí stavebníci vejce do mostu přidávali.

Proti tomu se ale již loni postavili někteří vědci. Richard Přikryl z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v květnu ČTK řekl, že odborníci podrobili maltu z Karlova mostu průzkumu pomocí infračervené spektroskopie a ta přítomnost organických přísad neprokázala. "Organické přísady nebyly z technologických důvodů do malty přidávány," zdůraznil tehdy Přikryl.

Proti těmto výsledkům se ale na jaře postavila biochemička Štěpánka Kučková z VŠCHT, která se zúčastnila původního výzkumu. Podle ní vědci použili špatné metody, které nemohou odhalit malé množství organických látek.

Konstrukce mostu je stabilní

Vědci také zopakovali, že středověcí stavitelé použili při stavbě Karlova mostu takzvanou římskou maltu. O této technologii se domnívali, že s pádem římské říše její znalost zanikla. Použitá malta měla podle vědců vlastnosti novodobých materiálů, které se používají při stavbě moderních mostů nebo vrtných plošin na ropných polích.

Podle Přikryla vědecký tým zjistil, že původní vnitřní konstrukce Karlova mostu je i přes stáří 650 let ve velmi dobrém stavu a nehrozí jeho nestabilita. Odmítá naopak nápady zazdít dovnitř mostu narušené kameny z lícního zdiva. Takový postup by podle něj středověkou památku výrazně poškodil.