HN letos srovnaly 71 škol v devíti oborech, informatice, právu, chemii, architektuře, ekonomii, sociologii, psychologii, strojírenství a medicíně.

Školy se hodnotí například podle toho, kolik vysílají studentů a pedagogů na studijně-vědecké stáže do zahraničí. Zjišťují se i šance na přijetí, počet doktorandů nebo podíl studentů na učitele.

Důležitý ukazatel jsou vědecké výsledky fakult.

Nejlepší ekonomickou vysokou školou v České republice je Institut ekonomických studií na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze (IES). Tato škola vede letošní žebříček 17 ekonomických fakult, tak jak jej na základě deseti kritérií sestavily Hospodářské noviny.

IES připravil o loňský primát Národohospodářskou fakultu VŠE v Praze. Jde o jednu z nejdůležitějších změn v letošním hodnocení vysokých škol, které HN provedly už popáté. Ekonomie je největším hodnoceným oborem.

Nejlepší právnickou fakultu má zase Masarykova univerzita v Brně. Dokázala tak, že její loňské prvenství, kdy předběhla Právnickou fakultu Univerzity Karlovy, nebyla náhoda.

Na kvalitu vysokých škol v Česku jste se ptali autorky srovnání Jany Machálkové.

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Martin
Vážená paní Machálková, rád bych se zeptal, proč je vítězství IES UK takovým velkým překvapením? To, že loni nevyhrál je jen díky tomu,že jste diletantsky přepočítávala body za vědu, tzn. ne per capita.
Dobrý den, ve všech ročnících žebříčků HN, tedy i tom loňském, jsme přepočítávali vědecké výsledky a body za ně ve vztahu k akademickým pracovníkům na fakultách.
Jana Machálková
JitkaMachova
Proč se ve srovnání neobjevuje finanční matematika na MFF UK? K vědnímu oboru ekonomie (ne businessu!!!) má myslím mnohem blíž než továrna na tituly VŠE.
Dobrý den, MFF UK srovnáváme v oboru informatika (a "Matfyz" vyhrál ve čtyřech ročnících žebříčků HN z pěti). Nemyslím, že by se tato škola vzhledem ke svému profilu měla srovnávat ještě v ekonomii.
Jana Machálková
studentka
Jak byla ohodnocena chemická fakulta v Brně? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, Fakulta chemická skončila v oboru chemie na třetím místě ze šesti.
Jana Machálková
Peky
Dobrý den, nezlobte se, ale ty vaše žebříčky mi přijdou absolutně nesmyslné, srovnáváte hrušky s jablky. Jediné objektivní kritérium je to, jak jsou absolventi žádání a poté úspěšní u zaměstnavatelů, pak možná ještě vědecký výstup fakulty. Ale třeba počet zahraničních Erasmáků? Na Erasmus do ČR obvykle jezdí Španělové, Řekové a Portugalci za levnám pivem a hezkými děvčaty, s kvalitou škol to nemá nic společného. Stejně tak je velmi obtížné srovnávat např. v ekonomii business školu (např. VŠE) se školou, kde se učí převážně teoretická ekonomie (UK).
Dobrý den, porovnávat školy jen podle uplatnitelnosti absolventů a vědeckých výsledků by bylo trochu ploché. Je přece spousta dalších kritérií, která mohou být důležitá. Navíc ohledně uplatnitelnosti absolventů neexistují za úplně všechny školy srovnatelná data. Studijní programy se na jednotivých univezitách, fakultách a katedrách liší, proto asi u každého oboru můžeme vznést argument: Proč srovnáváte X s Y, když tam se to přece učí úplně jinak...? Zároveň asi neexistuje metodika, která by dokázala tyto rozdíly "odfiltrovat", resp. vyrovnat.
Jana Machálková
dana
Dobrý den, ve včerejším vydání přílohy HN nebyly zahrnuty pedagogické školy, existuje nějaké jejich srovnání a tím i úspěšnost uplatnění po ukončeny školy. Respektive zájem trhu (školství) po vystudovaných oborech. děkuji Dana
Dobrý den, žádné takové srovnání neexistuje, což kritizuje například vládní poradní orgán NERV, podle kterého má stát už nyní o školách dost informací, aby je mohl zveřejňovat. Podle NERV by mohla vzniknout internetová stránka, kde by si každý zájemce - student, absolvent, učitel, uchazeč, novinář, politik atd. - mohl na základě vlastních zvolených kritérií udělat vlastní pořadí vysokých škol nebo fakult. Nechal by si školy seřadit třeba podle toho, kolik studentů nedokončí první ročník nebo kolik získává vědeckých grantů - prostě podle toho, co by ho individuálně zajímalo. Takto to funguje například v Německu nebo Velké Británii, u nás se zatím nic takového neplánuje.
Jana Machálková
Miroslav Polák
Dobry den, omlouvam se, ale Vase zebricky nepovazuji za profesionalni. Kriteria, ktera jste zvolili, resp. zpusoby vypoctu, jsou velice diskutabilni. Zebricek poradi nema prilis smysl, protoze rozdily (pri zvolenem zpusobu vypoctu) jsou natolik minimalni, ze stanovene poradi neni dostatecne sensitivni. Proc radeji nepouzivate skutecne fundovane "zebricky", ktere nestanovuji poradi, ale hodnoti skoly prirazenim urciteho kvalitativniho a kvantitativniho hodnoceni k dilcim kriteriim (stastneji zvolenym). Zebricek snadno muze vest k iluzi, ze ten, kdo je prvni, je nejlepsi ve vsech smerech. Nektere skoly to muze spise poskodit (mohou byt mnohem lepsi v jinem smeru). Takze to neni prilis stastne stanovovat nejake presne poradi. Vedu personalni oddeleni u jedne zahranicni firmy a zasadne se pri vyberu uchazecu drzime informaci ze Strediska vzdelavaci politiky UK, kde pracuji opravdu zkuseni statistici, kteri se navic orientuji ve skolske problematice: http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/ Jejich hodnoceni povazuji za velice dobre udelane: http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/download/Typologie%20VS%20LN%202010.pdf Navic ho vzdy velice fundovane okomentuji. A jeste dotaz. Mate nejake vysvetleni, proc soukrome skoly odmitaji poskytovat data? Nekolikrat jsem zadali nekolik soukromych skol o poskytnuti informaci o absolventech (nezamestnanost, uspesnost u mezinarodnich zkousek, procentu umrtnosti apod.), ale vzdy jsme byli "mile" odmitnuti. Jake mate zkusenosti vy? A posledni dotaz. V personalisticke praxi uz davno doslo k diverzifikaci skol. Uchazece uz davno hodnotime i podle prestize absolvovane skoly. Boji se politici udelit dvema ci trem univerzitam statut excelence (kdyz stejne vsichni vedi, ze jsou excelentni: UK. CVUT + VSCHT)? Vzdyt mi uz davno vime, ze absolvent z VSE je kvalitnejsi nez absolvente VSFS.
Dobrý den, obávám se, že stoprocentně ideální metodika neexistuje :) To hodnocení, jak navrhujete, by už nyní mohl pohodlně dělat stát (jak tvrdí NERV a jak jsem to popsala v předchozí odpovědi). Jinak data ze střediska vzdělávací politiky UK jsou relevantní, ale co vím, tak nesledují také úplně všechny školy v ČR. Soukromé vysoké školy do žebříčků nezařazujeme - míchat veřejné a soukromé školy by podle mého názoru nevyneslo vůbec nic objektivního. Nicméně to, že vám nechtějí data poskytnout, asi o něčem vypovídá. K poslednímu dotazu - z neformálních rozhovorů s personalisty vím, že to přesně takto funguje, ale zatím jsem nenarazila na nikoho, kdo by byl ochoten mi to na jméno popsat do článku (firmy, resp. personalisté se obávají, že by je pak někdo nařknul z diskriminace). Poznačila jsem si Váš e-mail a ozvu se - třeba budete první, kdo nám otevřeně popíše, jak jeho firma uchazeče vybírá, jak přihlíží k prestiži škol, v čem jsou největší rozdíly mezi absolventy atd.
Jana Machálková
ja
Mrzi mne, ze takove naprosto neobjektivni srovnani se objevuje v HN. Treba uz jen z duvodu nezahrnuti nejdulezitejsich faktoru jako je napr. obtiznost studia, srovnani sylabu jednotlivych predmetu. Myslim, ze neni problem zjistit, kolik studentu z tech, kteri se zapsali, neudelalo nejdulezitejsi zkousky, pripadne je udelalo az na nekolikaty pokus a jak obtizny predmet byl. Takto je to pouze marketingovy vykrik majici s realitou pramalo spolecneho. Takove nicnerikajici srovnani bych cekal od bulvarnich deniku, ne od HN. Ale rozumim, kazdy platek potrebuje ctenare.
Dobrý den, tak když to není problém a je to tak jednoduché až banální, proč takové srovnání neuděláte? Ozvěte se mi na jana.machalkova@economia.cz, rádi se s Vámi dohodneme na spolupráci na příštím ročníku žebříčků HN.
Jana Machálková
Kateřina
Dobrý den, zajímá mě, jak dopadlo srovnávání v oboru psychologie. Děkuji.
Dobrý den, HN žebříčky škol letos sestavily už po páté. V psychologii letos poprvé nevyhrála FSS MU v Brně, ale FF UK v Praze. Letošní pořadí škol v psychologii: 1. Filozofická fakulta UK v Praze 2. Fakulta sociálních studií MU v Brně 3. Pedagogická fakulta UK v Praze 4. FIlozofická fakulta UP v Olomouci 5. FIlozofická fakulta Ostravské univerzity (tady se ale začala učit až v roce 2010, takže jako nováček logicky v mnohém pokulhává).
Jana Machálková
michal
Proc take u ekonomie nepocitate "vedu" pouze podle publikaci v impaktovanych casopisech a monografii? RIV body lze ziskat i za psani skript a jejich preklady do jinych jazyku, a to s vedou nema nic spolecneho.
Dobrý den, je to zajímavý nápad do budoucna, děkujeme.
Jana Machálková
Miroslav Polák
Dobry den, omlouvam se, ale Vase zebricky nepovazuji za profesionalni. Kriteria, ktera jste zvolili, resp. zpusoby vypoctu, jsou velice diskutabilni. Zebricek poradi nema prilis smysl, protoze rozdily (pri zvolenem zpusobu vypoctu) jsou natolik minimalni, ze stanovene poradi neni dostatecne sensitivni. Proc radeji nepouzivate skutecne fundovane "zebricky", ktere nestanovuji poradi, ale hodnoti skoly prirazenim urciteho kvalitativniho a kvantitativniho hodnoceni k dilcim kriteriim (stastneji zvolenym). Zebricek snadno muze vest k iluzi, ze ten, kdo je prvni, je nejlepsi ve vsech smerech. Nektere skoly to muze spise poskodit (mohou byt mnohem lepsi v jinem smeru). Takze to neni prilis stastne stanovovat nejake presne poradi. Vedu personalni oddeleni u jedne zahranicni firmy a zasadne se pri vyberu uchazecu drzime informaci ze Strediska vzdelavaci politiky UK, kde pracuji opravdu zkuseni statistici, kteri se navic orientuji ve skolske problematice: http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/ Jejich hodnoceni povazuji za velice dobre udelane: http://www.strediskovzdelavacipolitiky.info/download/Typologie%20VS%20LN%202010.pdf Navic ho vzdy velice fundovane okomentuji. A jeste dotaz. Mate nejake vysvetleni, proc soukrome skoly odmitaji poskytovat data? Nekolikrat jsem zadali nekolik soukromych skol o poskytnuti informaci o absolventech (nezamestnanost, uspesnost u mezinarodnich zkousek, procentu umrtnosti apod.), ale vzdy jsme byli "mile" odmitnuti. Jake mate zkusenosti vy? A posledni dotaz. V personalisticke praxi uz davno doslo k diverzifikaci skol. Uchazece uz davno hodnotime i podle prestize absolvovane skoly. Boji se politici udelit dvema ci trem univerzitam statut excelence (kdyz stejne vsichni vedi, ze jsou excelentni: UK. CVUT + VSCHT)? Vzdyt mi uz davno vime, ze absolvent z VSE je kvalitnejsi nez absolvente VSFS.
Kateřina
Dobrý den, zajímá mě, jak dopadlo srovnávání v oboru psychologie. Děkuji.
Samuel
Dobry den, jak muzete tvrdit, že si FSS ve dvou oborech "pohorsila", kdyz jste zmenili kriteria hodnoceni. Nemuzete prece srovnavat vyvoj s ruznymi kriterii. Vás přístup povazuji za nezodpovedny a neprofesionalni.
Dobrý den, proti loňsku jsme nově zjišťovali výjezdy pedagogických pracovníků na stáže do zahraničí. V tomto v psychologii jednoznačně vedla FSS, totéž v sociologii. Zjištovali jsme také příjezdy zahraničních studentů a počet dlouhodobě studujících zahraničních studentů, počet studentů připadajících na pedagoga. Ani v těchto ukazatelích si FSS nevedla nejhůře ze všech, spíše průměrně až nadpůrměrně. Myslím, že je relevantní po pěti letech přidat nová kritéria, aktualizovat je atd.
Jana Machálková
Marek Š.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat proč se ve srovnání neobjevily například Ekonomická fakulta a Fakulta elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské?
Dobrý den, nechtěli se zúčastnit. Každý rok si říkám, že do přílohy uvedu sloupeček "odmítli", ale pak na to v tom shonu vždy zapomenu :)
Jana Machálková
dan
pry mela byti odebrana akreditace VS UJAK. Diky zasahu ministra Dobese se tak nestalo. Jaka je situace s touto skolou, kde tituly ziskavaji i lide, kteri by pred listopadem nemeli na to udelat ani prijimacky na VS.
Dobrý den, soukromé vysoké školy do našich žebříčků nezařazujeme. Porovnávat veřejné a soukromé vysoké školy v jednom balíku - to by byla teprve ta jablka s hruškami.
Jana Machálková
Bobi
Dobrý den paní Machálková, chtěla bych se zeptat na jakém místě v žebříčku se umístila Obchodně-podnikatelská fakulta v Karviné, která spadá pod Slezskou univerzitu v Opavě.
Dobrý den, hodnotili jsme ji v ekonomii a skončila na 15. místě ze 17.
Jana Machálková
Janek
Dobrý den, můžu se zeptat, jaký má smysl dělat hodnocení nejlepších mezi mizernými? Ve světových žebříčcích jsou české školy pravidelně na absolutním chvostu, pokud se tedy vůbec do žebříčku dostanou. Nebylo by třeba lepší si narovinu přiznat, že studium v Česku je k ničemu a jít studovat na západ? Prosím o upřímnou odpověď Janek
Dobrý den, kdyby existoval smajlík, který dokáže pokrčit rameny, pokývat hlavou a lehce se pousmát, vyjádřil by můj názor asi nejlépe :) Respektive - i v ČR jsou nepochybně školy, které jsou výborné a dá se na nich dobře studovat. Zahraniční žebříčky také nejsou všeříkající, jsou to zase "jen" žebříčky, které nedokáží obsáhnout vše. Bohužel žijeme ve státě, který o diverzifikaci vysokého školství zatím několik let jen mluví, takže máme to, co máme.
Jana Machálková
naake
Dobrý den, hodnotili jste i Fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou ČVUT v Praze a jak případně skončila? Nebylo by vhodné zavést i nějakou kategorii přírodních věd - matematika, fyzika, atd.? Děkuji.
Dobrý den, tuto školu jsme nehodnotili. Nyní se uzavřel takový pětiletý cyklus žebříčků HN a v příštím roce pravděpodobně budeme zařazovat nové obory, respektive některé srovnávané obory vyměníme za jiné.
Jana Machálková
Petr
Chtel jsem se zeptat na srovnani lekarsky fakult v CZ, predevsim na 1. lekarskou fakultu, 3. lekarskou fakultu a na lekarskou fakultu v Hradci Kralove? Take jsem se chtel zeptat, jestli je v hodnoceni nejak uvazeno i kvalita ucitelu/profesoru? A jestli ano, podle ceho se toto kriterium hodnoti? Predem dekuji za odpoved. Petr
Dobrý den, 1. LF skončila na sdíleném 3. až 4. místě (spolu s LF MU v Brně). 3. lékařská fakulta je druhá, první je 2. lékařská fakulta. LF V Hradci skončila s plzeňskou medicínou na sdíleném 7. až 8. místě z devíti. Kvalitu učitelů a profesorů nehodnotíme, nevím o kritériu, které by to dokázalo.
Jana Machálková
Čapek Jaroslav
Dobrý den, jak si dle Vašich řebříčků kvality stojí Vysoká škola finanční a správní v Praze, konkrétně kombinované studium (zajímá mne předeším obor: řízení podniku a podnikové finance). K jaké státní škole byste přirovnala úroveň a náročnost kladenou na studenty této školy?Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, soukromé vysoké školy do žebříčku nezařazujeme, již jsem odpovídala.
Jana Machálková
Králík
Dobrý den, zajímá mě jak dopadl žebříček stavebních škol. Děkuji
Dobrý den, samostatný obor stavebnictví v žebříčcích nemáme, hodnotíme pouze architekturu. V oboru architektura se Stavební fakulta ČVUT umístila na 4. místě ze sedmi, Fakulta stavební ČVUT je šestá. Hodnotili jsme ale skutečně jen architekturu, ne stavební fakulty jako celek.
Jana Machálková
Slavka
Dobry den, mohla byste uvest vice informaci os fakultach strojnich. Pouze jsem dohledal, ze CVUT je prvni,ale zadne dalsi informace. Dekuji
Dobrý den, ve strojních školách je letos první Fakulta strojního inženýrství na VUT v Brně, stejně jako v roce 2011. Fakulta strojní ČVUT je na druhém místě. "Souboj" těchto škol byl ale velmi těsný, v podstatě dopadly srovnatelně dobře. Na třetím místě skončila FS ZČU v Plzni, na čtvrtém FS TU v Liberci a na posledním pátém místě FS VŠB-TU v Ostravě.
Jana Machálková
Eva A.
Dobry den, rada bych se zeptala, na jake pozici se umistila prirodovedecka fakulta UK. Dekuji za odpoved a preji hezky den
Dobrý den, přírodovědecká fakulta UK se v chemii umístila na pátém místě.
Jana Machálková
milos
jake hodnoceni ma Panevropska vysoká škola? diky
Dobrý den, tuto školu jsme nehodnotili.
Jana Machálková
Standa
Dobrý den, Ráad bych se Vás zeptal jak se díváte na situaci soukromých univerzit a vysokých škol u nás. V poslední době jejich kvalita velmi stoupá a narozdíl od státních univerzit si mohou dovolit i kvalitnější vyučující. I když samozřejmě se vším respektem k naším tradičním univerzitám i jejich přednášejících. Namátkou třeba MUP v Praze. Nebo University of New York in Prague. Myslíte, že by dobudoucna mohly být lékem na zlepšení kvality i státních škol? Přeji Vám pěkný den
Dobrý den, pokud vím, tak na soukromých školách často učí pedagogové z veřejných vysokých škol. Tento jev byl tak častý, že ministerstvo školství za ministryně Kopicové muselo zavést registr "létajících profesorů", protože někteří rekordmani měli třeba 3 plné úvazky současně, což je 24 hodin denně :) A jestli MUP nebo NYP mohou být lékem na zlepšení kvality veřejných škol nedokážu posoudit.
Jana Machálková
Ingrid
Dobrý den, jak byla hodnocena VŠ-UJEP-Ustí nad Lebem?Děkuji-pěkný den
Dobrý den, tato škola se nechce žebříčků HN účastnit, a to už několik let. Každý rok ji oslovujeme pro ekonomii, strojírenství a tuším chemii, ale nechtějí.
Jana Machálková
Lenka
Dobrý den, noviny jsem si nekupovala, tak proč není nikde na stránkách k dispozici ten žebříček škol, nezajímá mě jen ta jedna, která je "nej", ale jak dopadly také ostatní školy, kde se např. umístila ta "moje". Kde tedy lze získat tyto informace?
Dobrý den, články se budou postupně zveřejňovat na webu ihned.cz (dnes, přes víkend a dnes myslím poslední). Ti, co si noviny koupili, mají výhodu ucelené 22stránkové přílohy, kde mají přehledně všechny tabulky a texty a ještě něco navíc.
Jana Machálková
M. L.
Dobrý den, srovnání vysokých škol v oboru ekonomie mi přijde irelevantní. Samotné umístění titulku "UK vzala VŠE primát v ekonomii" na hlavní stránku mi přišlo silně bulvární. Porovnáváte hlavně VŠE a IES, které jsou svým zaměřením úplně rozdílné. VŠE je s obory jako "Podniková ekonomika a management", nebo " Účetnictví a Finanční řízení podniku" spíše "business school" a IES zase klade důraz na ekonomickou teorii. Uchazeč o studium, který chce znát teorie, makroekonomii, historii ekonomie jistě zvolí IES. Naopak ten, kdo se rozhodne v budoucnu pracovat v oboru daní, účetnictví, nebo chce vést firmu jistě bude mířit na VŠE. IES by pro něj neměl smysl. Zohlednění tohoto hlediska mi v žebříčku chybělo. Pro zajímavost žebříček FT business schools: http://rankings.ft.com/businessschoolrankings/university-of-economics-prague/european-business-school-rankings-2011#european-business-school-rankings-2011 (IES se zde ani neobjevuje, VŠE je na 70. místě). Neuvažujete do budoucna o zavedení kritéria "praktičnosti pro budoucnost"? Chybí i zmínka o oborech a ekonomickém zaměření v komentáři. Ekonomie je dnes rozsáhlý pojem, do kterého spadá spousta oborů. S pozdravem, M. L.
Dobrý den, vaši poznámku o bulvárním titulku předám kolegovi-editorovi, který ho dělal. Jinak náš žebříček je spíše inspirace pro ty, kteří se rozhodují o vysokoškolském studiu, jako jeden z možných zdrojů informací, nikoliv stoprocentní návod. Kritérium "praktičnosti pro budoucnost" je jistě zajímavé, ale moc nevím, jak bychom to hodnotili (uplatnitelnost absolventů není všeříkající, třeba v krizových letech 2009 a 2010 bylo nezaměstnaných absolventů vš více než v jiných letech).
Jana Machálková
David Procházka
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jak si vedla TU v Liberci v oborech informatika nebo mechatronika. Děkuji Vám za odpověď
Dobrý den, vedla si dobře, skončila na šestém místě ze dvanácti. Toto byla zároveň poslední otázka, kterou jsem dostala, děkuji všem zapojeným čtenářům a přeji hezký víkend. Jana Machálková
Jana Machálková